Wyśmienity sernik, który wspaniale komponuje się w atmosferę świąt i uroczystości. Popisowe ciasto mojej mamy, która przepis znalazła kiedyś w broszurce margaryny Kasia. Polecam :-)
Ciasto:
mąka 1,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
żółtka 1 sztuka
margaryna 12,5 dag
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Masa serowa:
ser mielony 1 kg
margaryna 25 dag
cukier 1,3 szklanki
jajka 5 sztuk
sernix 1,5 opakowania
rodzynki 10 dag
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i włożyć na godzinę do lodówki. Margarynę
utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać po łyżce ser i sernix.
Na końcu delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek. Dodać
rodzynki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić
na dwie części. Jedną zetrzeć na tarce (grube oczka) na dno blachy.
Rozprowadzić równomiernie masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą część
ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok. 70-80 min.
Uwagi:
* rodzynki wymieszaj w mące (nie osiądą na dno ciasta)
* sprawdź na opakowaniu sera, że nie jest on do serników na zimno; można też użyć twarogu, ale trzeba go najpierw zmielić
* zamiast wykładać formę papierem, można blachę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze mile widziane :-)