Przepis bardzo prosty, sprawdzony .......,
a rogaliczki pyszne :-)
Składniki:
- 1 1/2 szklanki cukru,
- 1 kostka margaryny (lub 1/2 szklanki śmietany),
- 1/2 kg sera twarogowego,
- 4 jajka,
- kieliszek octu/spirytusu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody,
- ok 3/4 kg mąki,
- olej do pieczenia.
Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce, tak by móc zagnieść ciasto (cukier, całe jaja, ser, rozpuszczona, ostudzona margaryna, proszek do pieczenia, soda, ocet lub spirytus). Dosypujemy mąkę - około 1/2 kg. Zagniatamy ciasto. W miarę potrzeby dodajemy pozostałą mąkę. Ciasto nie powinno być ani za rzadkie, ani za gęste. Stolnicę posypujemy mąką. Kawałek zagniecionego ciasta wykładamy na stolnicę i wałkujemy delikatnie na grubość nie mniejszą niż 1 cm. Wycinamy szklanką kółka, a potem z brzegu kółek kieliszkiem wycinamy wgłębienie tak, aby powstał rogaliczek.
Przygotowane rogaliczki wrzucamy do rondelka na gorący olej. Obracamy rogaliczki, aby upiekły się równomiernie z każdej strony.
Uwaga! Jeżeli nie ma margaryny podobno można ją zastąpić 1/2 szklanki śmietany (tej wersji nie sprawdzałam).
Uwaga! Jeżeli nie ma margaryny podobno można ją zastąpić 1/2 szklanki śmietany (tej wersji nie sprawdzałam).
Życzę smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze mile widziane :-)