Bardzo dziękuję Panu Przemkowi - cukiernikowi,

za cenne uwagi i porady, które przekazał mi podczas praktyki

w pracowni cukierniczej Hotelu

wtorek, 24 kwietnia 2012

Pyszne rogaliki teściowej

Przepis bardzo prosty, sprawdzony .......,
a rogaliczki pyszne :-)

 

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki cukru,
  • 1 kostka margaryny  (lub 1/2 szklanki śmietany),
  • 1/2 kg sera twarogowego,
  • 4 jajka,
  • kieliszek octu/spirytusu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody,
  • ok 3/4 kg mąki,
  • olej do pieczenia.
Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce, tak by móc zagnieść ciasto (cukier, całe jaja, ser,  rozpuszczona, ostudzona margaryna, proszek do pieczenia, soda, ocet lub spirytus). Dosypujemy mąkę - około 1/2 kg. Zagniatamy ciasto. W miarę potrzeby dodajemy pozostałą mąkę. Ciasto nie powinno być ani za rzadkie, ani za gęste. Stolnicę posypujemy mąką. Kawałek zagniecionego ciasta wykładamy na stolnicę i wałkujemy delikatnie na grubość nie mniejszą niż 1 cm. Wycinamy szklanką kółka, a potem z brzegu kółek kieliszkiem wycinamy wgłębienie tak, aby powstał rogaliczek.

Przygotowane rogaliczki wrzucamy do rondelka na gorący olej. Obracamy rogaliczki, aby upiekły się równomiernie z każdej strony.

Uwaga! Jeżeli nie ma margaryny podobno można ją zastąpić  1/2 szklanki śmietany (tej wersji nie sprawdzałam).

Życzę smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze mile widziane :-)