Bardzo dziękuję Panu Przemkowi - cukiernikowi,

za cenne uwagi i porady, które przekazał mi podczas praktyki

w pracowni cukierniczej Hotelu

niedziela, 15 kwietnia 2012

Sernik Ireny

Wyśmienity sernik, który wspaniale komponuje się w atmosferę świąt i uroczystości. Popisowe ciasto mojej mamy, która przepis znalazła kiedyś w broszurce margaryny Kasia. Polecam :-)

 
Ciasto:
mąka 1,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
żółtka 1 sztuka
margaryna 12,5 dag
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa serowa:
ser mielony 1 kg
margaryna 25 dag
cukier 1,3 szklanki
jajka 5 sztuk
sernix 1,5 opakowania
rodzynki 10 dag

Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i włożyć na godzinę do lodówki. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać po łyżce ser i sernix. Na końcu delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek. Dodać rodzynki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną zetrzeć na  tarce (grube oczka) na dno blachy. Rozprowadzić równomiernie masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok. 70-80 min. 
Uwagi:
* rodzynki wymieszaj w mące (nie osiądą na dno ciasta)
* sprawdź na opakowaniu sera, że nie jest on do serników na zimno; można też użyć twarogu, ale trzeba go najpierw zmielić
* zamiast wykładać formę papierem, można blachę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze mile widziane :-)